Svart på vitt: Så mycket sparar du med hybridtekniken

Välj rätt bil – och kapa bensinräkningen med flera tusenlappar varje år.

Bensinpriset har nått rekordnivåer och den som kör några tusen mil om året lägger många tusenlappar varje månad på bensin vid macken.

Men det finns ett enkelt knep för dig som vill spara pengar – och samtidigt köra en bil med mindre miljöpåverkan. Att tanka är inte bara dyrt utan tar även tid, så tricket är att få tanken att räcka så länge som möjligt.

Toyotas hybridmodeller kombinerar elmotor med en förbränningsmotor. Bilens “hjärna” är fantastiskt smart utformad och räknar hela tiden ut det effektivaste sättet att driva bilen – och som förare får du också snålkörningstips direkt i instrumentpanelen för att inspireras att köra ännu smartare.

Elmotorn kan driva bilen helt själv i hastigheter på upp till 120 km/h under i genomsnitt halva körtiden. Det innebär att en väldigt stor del av vardagskörningen i exempelvis stadskörning och kökörning kan göras helt på el. Det ger inte bara mjuk och ljudlös körning och noll lokala utsläpp, utan det gör också under för bensinräkningen.

Tack vare kombinationen av förbränningsmotor och eldrift behöver du heller aldrig stanna för att ladda när batteriet är urladdat. Med hjälp av en generator omvandlas överbliven rörelseenergi vid körning och inbromsningar till el som lagras i batteriet för att användas senare.

Ju mer du kör på el, desto mer sällan behöver du tanka. Enligt Toyotas siffror sänker du förbrukningen med i snitt 30 procent jämfört med en vanlig bensinbil och därmed blir även bensinräkningen 30 procent lägre.

Om du kör 1.500 mil om året, och om bensinpriset ligger på 15,50 kr/liter, betalar du 16.275 kronor om året för att tanka en bensinbil som drar 7 l/100 km.

En hybridbil som drar 30 procent mindre (4,9 l/100 km) kostar 11.393 kronor att tanka om den körs lika långt – alltså en besparing på hela 4.882 kronor per år, eller över 400 kronor i månaden.

Eftersom förbrukningen är lägre blir dessutom fordonsskatten lägre för hybridmodellerna jämfört med likvärdiga modeller som bara har bensinmotor.

Både din plånbok och miljön tjänar alltså på att köra elhybrid. För att inte nämna den lägre fordonsskatten som du betalar för en elhybrid. Hela totalekonomin blir effektivare och billigare än en traditionell bensin- eller dieselbil.

Av Toyota