Toyotas elhybrider passar alla
– eldrift oavsett var du bor och hur du kör

Du vet redan att elektrifierade fordon sparar bränsle, har låg skatt och ger lägre CO2-utsläpp. Fortfarande tveksam att ta det elektriska klivet? Det behöver du inte vara: Toyotas elhybrider passar alla. Här är argumenten som får dig att ta klivet till en elektrifierad bil.

På bara några år har elbilar gått från sällsynta till att synas mer och mer på gator och vägar. De närmaste åren kommer massor av nya elbilsmodeller när bilindustrin genomför sitt största teknikskifte någonsin, från olja till el.

Är du redo att köpa elbil? Eller känns det fortfarande lite … obekvämt? Det är fullt förståeligt om många känner sig tveksamma inför att ta det stora klivet till elbil. Speciellt idag när inte infrastrukturen för bekväm och lättillgänglig laddning är på plats i alla delar av landet. Att till exempel bo i lägenhet utan parkering med laddbox gör det väldigt svårt att ha en elbil. Dessutom är prislappen ofta mycket hög.

Den goda nyheten är att du redan idag kan ta klivet att köra på el och spara både bränsle och miljö. Det spelar ingen roll om du bor centralt i staden, i förorten eller på landsbygden. Det spelar heller ingen roll om du kör långt eller bara kortare sträckor under vardagspendlingen. Med en elhybrid från Toyota kör du elektriskt, utan att ens tänka på det, och det behövs ingen laddsladd.

Alla Toyotas elhybrider är så kallade “fullhybrider”, vilket innebär att elmotorn driver bilen utan hjälp av förbränningsmotorn. Bensinmotorn är då helt enkelt avstängd och kraften till elmotorn kommer från ett batteri där bromsenergin lagrats. Elmotorn (eller elmotorerna) kan även fungera som generator och ackumulerar då den bromskraft som annars bara skulle försvunnit som värme. Förutom att tekniken gör motorn mycket bränslesnål så blir även slitaget på bromsarna mindre.

Den bränslebesparande tekniken är speciellt effektiv vid körning, med upprepad acceleration och inbromsning. Mätningar som Toyota utfört visar att eldriften står för 50 procent. Och det säger sig själv att man sparar mycket bensin om förbränningsmotorn är avslagen under hälften av tiden!

Redan 1997 lanserade Toyota sin första hybridbil – Prius. Det var något helt nytt då de japanska ingenjörerna sömlöst kunde sammanföra kraften i den genialiska transmissionen. Sedan dess har Toyota utvecklat och förädlat sina bilar i många viktiga steg, idag är man inne på den fjärde generationen.

Genom att återvinna bromsenergin blir bilarna fantastiskt energieffektiva. Energin mellanlagras i ett batteri som sedan driver elmotorn. Det relativt sett lilla batteriet sparade kostnader och det gav en väldigt god totalekonomi. Det receptet gäller än idag, för alla Toyotas elhybrider.

Toyota är idag marknadsledande när det gäller hybridteknik. De erfarenheter som man skaffat sig under drygt 20 år används idag på alla Toyotas sex olika modeller. Utbudet är brett och det finns en Toyota elhybrid för alla behov. Från citysmarta Yaris till suvmodellen RAV4.

RAV4 elhybrid har, som exempel, en släpvagnsvikt på 1.650 kilo. Det går alltså att kombinera begreppen hybridbil, familjebil och möjligheten att dra släp.

Teknisk innovation och elektrifieringen av bränslesnåla bilmodeller är inom räckhåll, ekonomiskt, för alla bilköpare. Bränslesnål teknik är förstås bra, men den har liten betydelse om det bara är ett fåtal som har råd med den. Toyotas elhybrider finns idag på en prisvärd nivå. Dessutom är driftkostnaden låg, tack vare den bränslebesparande tekniken.

Toyota ger dig idag möjligheten att ta ett stort, elektriskt kliv. Du behöver ingen laddstation eller sladd för att köra elektriskt, det sköter Toyotas elhybridteknik  helt automatiskt. Du sparar bränsle, betalar lägre fordonsskatt och ett lägre CO2-avtryck. Win-win, för alla!

Av Toyota