Toyotas försprång: Revolutionerande teknik
– redan för 20 år sedan

När konkurrenterna precis kört igång sina hybridsatsningar är Toyota inne på fjärde generationen – som är bättre än någonsin.

Redan för över 20 år sedan lanserade Toyota hybridbilen Prius med banbrytande teknik. Och då hade Toyota experimenterat med hybridtekniken sedan 1960-talet. Det här innebär att Toyota har ett enormt försprång jämfört med konkurrenterna, något som också märks när hybridbilarna körs.

Ett av flera exempel är hur väl elmotorn samarbetar med bensinmotorn för att hela tiden hitta det effektivaste sättet att köra. Samspelet och övergången mellan bensin och el i realtid är inte helt lätt att få till, särskilt inte för biltillverkare som precis börjat bygga hybridbilar, men med Toyotas hybridsystem blir övergången silkeslen utan störande ryck.

Det är också en stor fördel vid stadskörning eller kökörning. Bilen känns pigg vid snabba manövrar men samtidigt mjuk och bekväm vid många kökörningsstopp.

En stor skillnad jämfört med när Toyota lanserade första generationen Prius är att det numera finns en mängd hybridmodeller att välja på. Prius är fortfarande hybridpionjären men det finns alltså flera andra modeller att välja på – både småbil, kombi och suv.

Det smarta med Toyotas hybridsystem är att elmotorn kombineras av en bensinmotor som kan ladda batteriet, när det inte laddas upp av energin som uppstår när du kör eller bromsar. Du som inte vill eller kan ladda en elbil kan därmed köra en stor del av din körning helt på el utan att behöva ladda bilen.

Idag är Toyota långt ifrån ensamma att erbjuda hybriddrift och miljöfrågan är en viktig punkt hos många när vi går mot ett eldrivet samhälle.

Medan Toyotas konkurrenter idag kan erbjuda första generationen hybridteknik är Toyota inne på fjärde generationen och tekniken har ständigt förbättrats. Förutom att Toyota varit ledande inom hybridteknik i över 20 år märks framför allt att det gör verklig skillnad för miljön och utsläppen.

Av Toyota